Peuterspeelgroep
'Tomke'

Peuterspeelgroep 'Tomke'

Elke maandag, dinsdag, woensdag en donderdagochtend van 08:30 tot 12:00 uur.

tomkeWelkom bij peuterspeelgroep Tomke.
Onze peutergroep is toegankelijk voor de peuters van Kinderopvang Garyp en daarnaast voor alle andere peuters in en om Garyp. De peuterspeelgroep is een aanvulling op de thuissituatie en een voorbereiding naar de basisschool. Het biedt kinderen van 2 tot 4 jaar extra ontwikkelingsmogelijkheden, doordat ze samen spelen en activiteiten doen. Bovendien biedt een peuter-speelgroep lichte opvoedingsondersteuning aan de ouders.

De peuter-speelgroep is een laagdrempelige basisvoorziening, toegankelijk voor alle inkomensgroepen, zodat alle peuters hier gebruik van kunnen maken. Momenteel hebben we twee peutergroepen. Onze peuteropvang  is vijf ochtenden geopend: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag en vrijdag. U kunt zelf voorkeur geven welke twee dagdelen u kiest. Meer dagdelen afnemen is mogelijk. De tijden zijn van half 9 tot 12 uur.

Vroeg en voorschoolse educatie

Als basis voor onze VVE werkwijze wordt gewerkt met een VVE-programma Uk en Puk. Ter bevordering van de positieve effecten op de brede ontwikkeling van het jonge kind wordt het programma aan alle kinderen vanaf 2 jaar aangeboden.  Het programma is vooral gericht op taal. Taalontwikkeling is van groot belang voor de verdere ontwikkeling van de peuter. De leeftijd van nul tot vier jaar is de belangrijkste periode hiervoor. Op de peutergroep wordt de taalontwikkeling gestimuleerd door alles wat wordt gedaan te benoemen (bijvoorbeeld: “ik doe nu de rits van je jas dicht” of “wat kan jij die blokken goed op elkaar zetten”).                                                        

Er wordt voorgelezen, er worden versjes opgezegd, liedjes gezongen, gesprekjes gevoerd en opdrachtjes gegeven.
Peuters met een taalontwikkelingsachterstand wordt extra ondersteuning geboden om achterstanden voor de start in groep 1 van het basisonderwijs te verminderen of zelfs op te heffen. Peuters met VVE indicatie komen i.p.v. twee dagdelen, vier dagdelen. Deelname aan deze extra dagdelen is gratis. Onze peuteropvang werkt met Uk en Puk en ook met Tomke, dit is de Friestalige variant. Dit omdat wij een ook meertalige opvang zijn, waarin Fries de voertaal is. Onze taalmethode voor de jonge kinderen staat vol interactieve betekenisvolle activiteiten. Niet alleen kinderen met een taalachterstand maar ook de taalvaardige kinderen vinden hier voldoende uitdaging. Puk laat jonge kinderen spelenderwijs groeien in taal, sociale-communicatieve vaardigheden en woordenschat.  Ons programma biedt veel uitdagende activiteiten, de kinderen leren spelenderwijs en doen zelf ontdekkingen. Er wordt gewerkt met thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Een thema duurt gemiddeld 4 weken of langer en wordt aangepast aan de doelgroep

Wij vinden het erg belangrijk om de zelfstandigheid van de kinderen te stimuleren. De kinderen die nog niet zindelijk zijn, worden gestimuleerd om een plasje te doen. De kinderen worden vooral geleerd om dingen zelf te doen, bijvoorbeeld zelf de kleren aan te trekken of zelf de schoenen en de jas aan te doen. Dit is voor de kinderen ook een activiteit waarbij ze zelfvertrouwen krijgen, juist door zélf te doen en vooral te oefenen. Want zoals wij ook vaak tegen de kinderen zeggen: ”Leren is proberen”. Natuurlijk ondersteunen wij daar waar nodig is.

We maken voor onze peuters gebruik van twee ruimtes, waarbij een ruimte gebruikt wordt om af en toe de groep op te splitsen. We kunnen hier andersoortige activiteiten aanbieden en soms wordt ook de groep opgedeeld.  Driejarigen hebben weer andere behoeften en uitdagingen dan tweejarigen en zo kunnen we meer leeftijdsgericht werken. Op onze stamgroep hebben we verschillende hoeken. Een keukenhoek een leeshoek een boven speelhoek en een hoek passend bij het thema.  

Opvang

Omdat wij naast onze peuteropvang ook aan dagopvang doen kunt u bij ons verlengde opvang aanvragen. Voor meer informatie kunt u kijken onder het menu bij flexibele opvang.

.Wij hopen dat u enthousiast bent geworden voor onze plannen en dat u uw kinderen wilt aanmelden voor de peutergroep. Uiteraard zijn wij voor eventuele verdere informatie beschikbaar.

Tot ziens bij Kinderopvang Garyp

 

Adres

Kinderopvang Garyp
Lynke Reitsma
Gravinneloane 1i
9263 RG  GARYP

Contact

asteriskTelefonisch 06-37332822 of 's avonds 0511-461380

asteriskE-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Openingstijden

Wij zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 6.30 tot 18.30 uur en indien langer opvang nodig heeft kan dit in overleg met de leidsters.

Copyright ©2021 Kinderopvang Garyp | Alle rechten voorbehouden | Website door IT-wurk